Scheepsbrandbestrijding

Home » Brandwiki » Scheepsbrandbestrijding
DefinitieScheepsbrandbestrijding
OmschrijvingScheepsbrandbestrijding is een specialisme. Voor brandbestrijding aan boord van grote zeeschepen op de Noordzee bestaan twee gespecialiseerde maritieme brandweerteams, maar in het waterrijke Nederland moeten ook brandweerkorpsen met waterwegen in hun verzorgingsgebied zich op scheepsbrandbestrijding voorbereiden.

Foto's, correcties en/of aanvullingen stuur een mail naar de redactie

Het vakbekwaamheidsprogramma scheepsbrandbestrijding omvat theorielessen voor opstapbemanningen en bevelvoerders en een praktijktraining. In het lesprogramma krijgen brandweermensen inzicht in verschillende soorten schepen, typen branden die zich aan boord kunnen voordoen, preventieve voorzieningen aan boord, brandbestrijdingstechnieken, aanwezige blusmiddelen, specifieke risico’s en gevaren bij scheepsbrandbestrijding. Het benaderen, verkennen en bestrijden van scheepsbranden vraagt bijzondere aandacht voor de persoonlijke veiligheid omdat soms gewerkt moet worden in ruimten met beperkte toegangsmogelijkheden waar rook en hitte moeilijk weg kunnen.

SBB Bijstandsteam grote scheepsbranden kustgebieden
Het plan begon in april 2014 na aanleiding dat verschillende teams opstartte met scheepsbrand bestrijding onder andere MIRG Zeeland. Per 1 juni 2019 is het huidige team beschikbaar en inzetbaar en dit is een samenwerking tussen de Regio’s Rotterdam en Noord Holland Noord (Den Helder) en de Marine Brandweer.

Bij grote incidenten op het water heeft geen enkele regio genoeg capaciteit en materieel om meerdere dagen een brand te blussen. In later stadium haken waarschijnlijk Amsterdam en Vlissingen aan in deze SBB Pool.

Bij een groot incident waar een regio zelf niet uitkomt kunnen zij de regiomeldkamer Rotterdam Rijnmond (Welke deze SBB teams coördineert) bellen en vragen voor bijstand. Deze bijstand kan zowel telefonisch zijn met diverse informatie en of handelingen tot het leveren van Materieel en personeel. Bijstand bestaat uit: twee tankauspuiten met SBB-personeel, een verbindingsvoertuig met repeaters en een SBB NFPA 1005 opgeleide OvD.