Adviseur Gevaarlijke Stoffen

Home » Brandwiki » Adviseur Gevaarlijke Stoffen
Definitie Adviseur Gevaarlijke Stoffen
Omschrijving De Adviseur Gevaarlijke Stoffen wordt ter plaatse gevraagd bij een incident waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. Dit kan een gaslekkage zijn, een drugsafval dumping, asbest brand of gewoon een grote brand zijn. Rook is immers giftig en blootstelling aan rook moet zoveel mogelijk worden vermeden. De Adviseur Gevaarlijke Stoffen geeft advies aan de bevelvoerder, OvD en of HOvD aangaande de bestrijding van het incident.

Mocht zijn opgeschaald tot GRIP dan kan de Adviseur Gevaarlijke Stoffen in het COPI zitten of in het actiecentrum Brandweer bij het ROT. Tijdens een incident kijkt de Adviseur Gevaarlijke Stoffen naar de gevaareigenschappen van de betrokken stoffen, de bestrijdingsmogelijkheden, de impact die de stoffen hebben op de blootgestelde mensen en de effecten op de omgeving en het milieu.

De Adviseur Gevaarlijke Stoffen beschikt daarvoor over extra naslagwerken en meters. Deze kan een verkenningseenheid ter plaatse laten komen om hem bij het uitvoeren van metingen te ondersteunen.

Foto's, correcties en/of aanvullingen stuur een mail naar de redactie

AGS
Foto: Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant